Va prezantam in acest articol ultimele comunicate de presa a anului 2016.Pentru vizualizare completa a documentelor va rugam sa downloadati fisierele pdf.

Multumim,va uram sarbatori fericitite din partea tuturor membrilor Asociatiei Timis-Torontal!

cultRural experience
Schimb internațional de tineri
În perioada 01.05.2016 – 31.12.2016 asociația ADI Timiș Torontal a implementat proiectul cultRural experience (nr. contract 2016-1-RO01-KA105-023296), proiect finanțat prin programul Erasmus+ al Comisiei Europene, Acțiunea Cheie 1, Mobilități ale tinerilor.
Partenerii proiectului au fost:
• Tmelnik (Cehia)
• Udruga Enas (Croația)
• Együttható Közösségépítő Egyesület (Ungaria)
• YouNet (Italia)
• Associacion Mundus (Spania)
• Centro Jovem de Santo Adriao (Portugalia)
• Studenthus (Turcia)
Obiectivele proiectului au fost:
• să dezvolte cunoștințele celor 48 de tineri, din cele 8 țări despre activități rurale;
• să dezvolte abilitățile celor 48 de tineri, din cele 8 țări de a comunica față în față cu alți oameni;
• să le dea posibilitatea celor 48 de tineri din mediul urban să se reconecteze cu viața rurală și să învețe mai mult despre viața sătenilor de astăzi, fiind săteni timp de 8 zile;
• să dezvolte simțul civic al celor 48 de tineri, fiind implicați în activitățile agriculturale ale sătenilor;
• să dezvolte abilitățile antreprenoriale și inovative ale celor 48 de tineri, prin dezvoltarea unor idei de afaceri pentru satul Milcoveni.
Activitățile proiectului au cuprins trei faze:
A. Faza de pregătire.
In perioada 4 – 5 iulie 2016, la Deta a avut loc vizita de pregatire a schimbului, vizita la care au participat liderii de grup ai fiecarei tari, insotiti de cate un participant initial selectat pentru a participa la schimb. In timpul celor doua zile de activitate, liderii au pregatit programul schimbului, au impartit responsabilitati, au dezvoltat procesul de selectie al participantilor, au finalizat pachetul informatinal al proiectului, formularul de aplicare si au vizitat locatia unde s-a desfasurat proiectul.

B. Schimbul de tineri propriu-zis.
Schimbul de tineri internațional intitulat „cultRural experience”, unde au participat tineri din 8 țări europene, locația proiectului fiind Tabăra Marabu, sat Milcoveni, comuna Berliste, județul Caraș-Severin.
În cadrul proiectului „cultRural experience”, în perioada 16-25.08.2016 a fost organizat schimbul de tineri internațional intitulat „cultRural experience”.
În timpul celor 8 zile de activități, tinerii din România, Ungaria, Portugalia, Cehia, Turcia, Spania, Croația și Italia au avut oportunitatea de a trăi într-un sat și de a fi săteni, ajutând comunitatea și implicând tinerii în activitățile lor. Participanții și-au dezvoltat abilitățile comunicaționale, discutând față în față cu tinerii din sat, cu sătenii, cu alți participanți și cu organizatorii. Participanții au explorat viața rurală și au venit cu idei de afaceri pentru sat, folosind atât propria experiență cât si ceea ce au învățat în timpul șederii lor în sat. Tinerii din cele 8 țări s-au deconectat de la lumea virtuală și au dus o viață simplă, promovând un stil de viață sănătos și dezvoltându-și abilitățile sociale, civice și antreprenoriale, ajutând sătenii în treburile de zi cu zi. Mai mult, tinerii au putut să-și exploreze propria identitate cultturală într-un mediu sigur, au învățat de la alte culturi și i-au învățat pe alții despre cultura lor.
C. Activitățile după schimb, continuitate.
După schimbul de tineri organizat în România fiecare grup de tineri cu sprijinul partenerilor locali din fiecare țară, au prezentat activitățile și trăirile lor din timpul proiectului prin prezentari in licee, universitati, prieteni, familii.
Rezultatele acestui proiect au fost foarte importante în special pentru tinerii participanți și lideri de grup implicați direct în implementarea proiectului. Aceștia au ajuns să înțeleagă mai bine ce înseamnă să trăiești în mediul rural tradițional din România și care sunt obiceiurile locului. In ultima zi de proiect s-a stabilit ca si continuitate, dezvoltarea proiectului „cultRural experience 2 – a life in a day”, proiect ce doreste continuarea activitatilor rurale prin implicarea mai multor tineri din tari Europene, dornici de o astfel de experienta.
Proiectul a fost finanțat de către Comisia Europeană, prin programul Erasmus+, Acțiunea Cheie 1, Mobilităti ale tinerilor, Schimburi de tineri.


Download full document: Doc1-    Doc2

Nu sunt comentarii inca

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked (*).