Turismul si obiectivele turistice ale zonei (pe scurt)
Principalele obiective turistice sunt reprezentate de castel, muzee,biserici, dintre care amintim: Castelul de la Banloc, Mănăstirea “Sf. Iosif”de la Partos, Castelul de la Ciacova, Mănăstirea Săracă de la Gătaia,Conacul Mociuni, Mănăstirea “Sf. Gheorghe” atestată în 1485 (Birda ). Din totalul de 333 monumente istorice aflate în evidenţa Ministerului Culturii şi Cultelor în judeţul Timiş, în Microregiunea Timiş Torontal se regăsesc 29 de monumente.

– CASTELUL DE LA BANLOC :

castelul banlocÎn anul 1759 se termină construcţia castelului din Banloc; el e aşezat în centrul comunei, iar în anul 1793 castelul, zidit pe temelii vechi, a fost etajat,familia Karácsonyi înzestrând cele 31 încăperi cu valori artistice deosebite,iar parcul cu arbori exotici rari, între care şi un salcâm din suta de exemplare aduse din America, în timpul Mariei Tereza (1740 – 1780), copac încă existând cu câţiva ani în urmă.

După abdicarea forţată a Regelui Mihai, la 30 decembrie 1947,prinţesa Elisabeta a părăsit ţara, castelul din Banloc primind de-a lungul timpului mai multe destinaţii: întreprindere agricolă de stat, ocol silvic, azil de bătrâni, casă de copii şi în cele din urmă, şcoală generală. Instituţia de învăţământ a funcţionat în castelul de la Banloc până la cutremurul din 12 iulie 1991, care a şubrezit construcţia regală.

Manastirea Sf.Gheorge din Birda

manastireManastirea Sf.Gherorhe este situata in centrul comunei Birda,ea fiind un frumos obiectiv turistic care nu trebuie evitat sau lasat in urma.Manastirea Sf Gheroghe din Birda a fost construita in anul 1485,dar de-a lungul anilor a suferit multe modificari,in ziua de azi a fost reparata si este o frumusete de Bisericuta,care trebuie vizitata.
Printre principalele obiective turistice ale microregiunii se mai numara:
Biserica catolica din Orasul Deta,Strandul Termal al orasului Deta,Strandul Tineretului,iar pe linga toate acestea orasul Deta dispune de citeva zone frumoase destinate pescuitului sportiv.