Scoala vine la tine acasa

Scoala vine la tine acasaUn număr de 2.400 de copii ar putea fi salvaţi de la abandonul şcolar, iar 800 de profesori vor fi instruiţi să-i identifice şi să-i ajute pe elevii care se află în situaţia de a părăsi şcoala prea devreme printr-un proiect care va fi implementat în şapte judeţe din ţară, printre care şi Timişul.

Este vorba de un proiect în valoare de 4 milioane de euro, care se va derula în următorii doi ani. Prin programul „Şcoala vine la tine acasă!”, Asociaţia Tineri Pentru Viitor şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Timiş Torontal încearcă să convingă cât mai mulţi elevi din cele şapte judeţe (Alba, Arad, Bihor, Caraş-Severin, Hunedoara, Mehedinţi şi Timiş), mai ales din spaţiul rural, că învăţatul şi urmarea cursurilor la momentul potrivit sunt importante în construirea unei vieţi.

Scoala vine la tine acasa

Printre acţiunile principale ale proiectului european „Şcoala vine la tine acasă!” se numără şi o caravană adresată preşcolarilor şi elevilor, ocazie cu care aceştia vor vedea ce se întamplă dacă renunţă prea devreme la şcoală şi cât de departe ajungi dacă alegi să înveţi carte. Modalitatea prin care va fi pus în aplicare proiectul constă în convingerea copiilor şi a părinţilor că şcoala reprezintă viitorul, prin „puterea exemplului negativ”, mizând pe impresionarea copiilor, care vor afla câte lucruri rele se pot întampla dacă abandonează cursurile. Un număr de 15 unităţi de învăţământ vor fi implicate în proiect. Tinerii şi părinţii vor fi consiliaţi şi le vor fi explicate avantajele specializării într-un domeniu. Acţiunile finanţate de Uniunea Europeana vor viza şi îmbunatăţirea relaţiilor între şcoală, părinţi şi elevi, iar inspectoratele şcolare vor avea la dispoziţie un sistem de comunicare, informare, instruire şi orientare extraşcolara sub forma unei platforme web. „Vrem să integram social cât mai mulţi tineri care riscă să părăsească şcoala timpuriu. Lucrăm la soluţii educaţionale alternative, inovatoare, care vor fi dublate de orientare şi consiliere. Scopul nostru este să menţinem copiii la şcoală”, spune Georgia Deaconu, vicepreşedinte al Asociaţiei Tineri Pentru Viitor.

Sursa: Timisoara Online